"Jag och EXTRA ALLT"

Läser som bäst boken "Jag och extra allt" skriven av Morgan Spurlock, han som gjorde filmen "Super size me". Denna bok grundar sej delvis på fakta Spurlock grävde fram då han gjorde filmen, och herregud, det är verkligen sjuka saker som försiggår i snabbmatsbranschen.

I boken kan man till exempel läsa hur Spurlock testade hur länge mat köpt på MCDonald's höll sig fräsch. Pomfritten (svengelska - I know. Kanske borde ta det på finlandssvenska och skriva franskisar, kort och gott?) höll i otroliga tio (!) veckor eftersom dom är fullproppade med en massa olika kemikalier (potatisen skulle antagligen ha hållit ännu längre men efter dessa veckor blev dom kastade i soporna).

Jag blev chockad över uppgifterna om att en femtedel av alla amerikanska barn dricker läsk redan vid 1-2 års ålder, sjukt! Vilken förälder tillåter sitt barn att dricka läsk vi den ålder...? Enligt boken konsumerar äldre amerikanska barn dubbelt så mycket läsk som mjölk, detta gäller både pojkar och flickor (1996). Oj voi.

I boken nämns även Sverige och det svenska McDonald's (som idag utgör 75% av den svenska snabbmatsmarknaden). Spurlock beskriver det svenska McDonald's som lite bättre eftersom Mcdonald's i Sverige har börjat handla som "ett ansvarskännande företag" som numer erbjuder t.ex. kravmärkt mjölk och kött och som "initierar många olika program för miljömedvetande".

(Uppgifterna i inlägget har jag hämtat ur boken "Jag och extra allt" skriven av Morgan Spurlock)


Mycket underhållande bok detta och det lilla jag har skrivit om här är bara en jätte, jätteliten del av allt det sjuka som står i denna bok. Helt klart läsvärd, speciellt om man, som jag, är fascinerad av Amerika med en skräckblandad förtjusning.
image44

Nu ska jag ut med hunden och sen ska jag se på "Svensson, Svensson", efter det blir det nog någon film.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0