Vårt nya hem

Här kommer vi bo


Packar

Packning pågår. Har egentligen bara en sak att säga: Gudars beskymning (som lillebror säger) vad vi har grejor! Jag har dock lovat mej själv att rensa ordentligt nu. Gick just igenom mina skor, tre par lyckades jag ta bort. Kanske inte riktigt håller mitt löfte..? Nåja, tre par är bättre än inget par.


Läslus

Efter vår semester i Grekland där jag läste nästan hela tiden har jag äntligen fått tillbaka läslusten som varit försvunnen så gott som ett år. Känns så skönt att gå lägga sej tidigt (för att vara jag) och sedan läsa lite i någon spännande bok. Bäst att njuta nu innan lässuget försvinner.



Nattinatt.

Kontrakt

Imorgon åker vi till Åbo för att skriva på vårt hyreskontrakt.

Alexandra W likes this.

Ps. Hinner du ta en fika Emmi?

35 korta frågor

1. Vart bor du? Dalsbruk. Flyttar snart till Åbo
2. Bor tillsammans med? Med M och Selma
3. Hus eller lägenhet? Lägenhet
4. När är du född? 23.5.1986
5. Något jobb? Projekt-/Verksamhetsledare
6. När gick du upp i morse? 07.45
7. Duschat idag? Nej, men tvättade håret i handfatet...
8. Kramat någon idag? M och Selma
9. Pussat någon idag? M ♥
10. Dagens klädsel? Svarta byxor, vit skjorta, turkos t:skjorta och halsband från BagLady
11. Dagens smink? Det vanliga; lite solpuder och mascara
12. Har du pojk-/flickvän? Är förlovad med M sedan 2005 (varit tillsammans sen -04)

ANTINGEN ELLER:
13. Svart eller vitt? Svart, eller vitt. Hmn, vet inte.
14. Hund eller katt? Hund!
15. Ut och festa eller hemma och mysa? Gillar båda men festar nog rätt så sällan iaf...
16. Ragga eller bli uppraggad? Uppraggad...
17. Big Brother eller Paradise hotel? Båda är grymt dåliga, men om jag måste välja blir det PH
18. Blont eller svart hår? Jag har ju varit blond hela livet så svaret är rätt givet...
19. Har du blåa ögon eller bruna? Blå-grå
20. Choklad eller lakrits? Beror på vad man är sugen på, båda gott.
21. Göteborg eller Stockholm? Stockholm!
22. Högerhänt eller vänsterhänt? Jag är världens mest högerhänta människa.
23. Coca cola eller fanta? Cola
24. Pizza eller kebab? Pizza
25. Randigt eller prickigt? Randigt
26. Älska eller älskas? Båda!

VEM:

27. Ska du träffa imorgon? Antagligen ingen speciell...
28. Sjöng du senast för? Säkerligen M
29. Hade du senast en msn-konversation med? Det var nog syster E
30. Spelade du tvspel med senast? När spelade jag TV-senast?!
31. Vill du sova jämsides med i natt? M

VAD:
32. Önskar du att du slapp? En massa jobbig vuxen-måsten, t.ex. betala räkningar
33. Vill du ha nu? En hel massa nya grejer till nya lägenheten; soffa, fåtölj, köksbord, micro, tvättmaskin o.s.v.
34. Önskar du dig i julklapp? Har inte kommit så långt ännu. Brukar oftast köpa det jag vill ha själv, därför tycker alla att jag är asajobbig att köpa klappar till. Men smycken går alltid hem...
35. Längtar du till? Att flytten ska vara överstökad och att få träffa lilla bebben!

Kort sammanfattning

Det händer så sjukt mycket hos oss nu, det är svårt att hinna blogga mellan varven även fast jag skulle vilja. Bloggen är ju min lilla dagbok och det är så roligt att gå tillbaka och läsa vad man grejat med. För exakt ett år sedan var det en solig söndag som vi tog tillvara genom att gå på länk med Selma. Jag var ledsen över att M skulle tillbaka in i milin efter helgens ledighet. Utan bloggen skulle man knappast någonsin komma ihåg eller tänka på just den där rätt vanliga dagen i ens liv...

Detta har f ö hänt

  • Helgens fest var mycket lyckad! Måste göras om snart, inte om ett halvt år...
  • Tordalslägenheten är uppsagd och vi flyttar till Åbo nångång i oktober.
  • Inte en endaste liten pinal är nerpackad... (Jag har dock inventerat våra sängkläder. Hur prioriterar jag?)
  • Längtar hela tiden efter att få se syster Es och M.Js lilla baby ♥
  • Vår bil är efter två månader (!) äntligen i körbart skick igen! Great success!
  • Ovannämnda bil är numera också i det finska bilregistret och vi har således finska plåtar. Not so great (saknar Sverige och vårt svenska registernummer).
  • Vi är åtskilliga euron fattigare efter att bilen nu är fixad och i finskt register
  • Vi har en ny, fin lap top. Äntligen!
  • Vår stationära dator har probs så antagligen har vi snart också en ny, fin sådan (Snälla dator, håll ihop!)
  • Jag har blivit fullkomligt beroende av att kolla på Lyxfällan på TV3's WebTv. Kollar också på Ensam Mamma Söker när jag inte orkar med alla ansvarslösa människor i Lyxfällan (Lite info till intresseklubben: Jag har klippt mej hos Johanna som är en av dom Ensamma Mammorna i säsong 2)
  • M har fått jobb som börjar i januari. Härligt!

Nåja. Låter inte som så mycket men tro mej, känns som våra liv går i ultrarapid nu.

Snart helg!

Så är det snart helg igen då! Imorgon blir det Åbo och krog och resten av helgen skall ägnas åt packning. Vi har nämligen fått en lägenhet! En fin trea (77kvm) vid ån i Åbo med egen bastu. Ska bli kul med ny, fin lägenhet! På tal om kul, vi lär ju inte ha tråkigt imorgon på krogen heller :-)

... En jobbdag kvar

Liten vinner stor

Selma träffade en liten Jack Russel häromdagen. Kan lungt säga att Selma blev tvåa...




Stor och liten.
- Vilken skillnad!


Radio X3M

Jag är absolut FÖR en egen radiokanal för den svensktalande delen av Finlands ungdomar men kanalen som idag erbjuds ungdomarna är verkligen för jäkla dålig. Jag får nippor av att lyssna på denna kanal! Jag vet, smaken är som baken och en del gillar säkert X3M men jag tycker ärligt talat att programmen och 90% av alla programledarna suger.

En massa onödigt babbel varvas med lite ungdomlig musik. Inga allmänbildande program, ingen substans, inget av värde. Varför tar X3M inte tillvara sina möjligheter att påverka, förbättra och engagera? Man kunde ta en titt på svenska P3 där man lyckats skapa en härlig blandning av roligheter, samhällsdebatt och aktualiteter. Det är synd att kanalen riktar sej till en alldeles för liten målgrupp och således lämnar en stor del av de svensktalande ungdomarna utanför. Kanalen har potential men förlorar många lyssnare genom att enbart rikta in sej mot 12, 13, 14-åringar. Tänk så många svensktalande äldre ungdomar väljer finska radiokanaler istället för X3M på grund av detta. Och tänk på vilka effekter detta kan ha i det långa loppet...

Reseberättelse del 3

21.8

Idag bestämde vi oss för en heldag på stranden, inget runtköras eller strandbyte. Vi valde stranden Stafilos som var riktigt trevlig. Stranden var rätt så smal, men fin och vattnet var, som på alla andra stränder, ljuvligt. Vi solade, läste och simmade hela dagen. Helt ljuvligt. Kan riktigt känna solens värme och höra det rasslande ljudet som uppstod då vattnet sköljde över de små stenarna i strandkanten.

Vi gjorde faktiskt inget annat denna dag. Efter många timmar på stranden åkte vi hem, njöt en stund i skuggan på balkongen och begav oss sedan ut i Skopelos myller av gränder. Vi åt som vanligt gott på restaurang och gick sedan "hem" för att packa inför resan mot Alonissos.

Vackra Stafilos beach


Skopelos sammanfattning:


Skopelos är en mycket vacker och grön ö! Stränderna är gudomliga och vattnet likaså! Skopelos lämpar sej bra som resmål för personer i vår ålder som inte är rädda för att röra på sej. Bara för att ta sej till dom finaste stränderna behövs det nämligen bil eller annat transportmedel. Vi rekomenderar en trip ut till Agios Ioannis Kastri, vi tyckte detta var en av de vackraste platserna vi någonsin sett.

 

Maten på Skopelos var bra, men inte jättebra. Vi har båda ätit bättre i Grekland. Priserna var OK, en middag för oss två kostade i snitt 25-30 euro (förrätt, öl/ett glas vin samt två huvudrätter). I efterhand vet vi nu att shopping i Skopelos var mycket billigare än på Skiathos. Jag köpte exempelvis en vacker halsduk på Skopelos för 9 euro, på Skiathos kostade en exakt likadan halsduk 15 euro...

 

Vi kan gott rekommendera Stella Studios för er som vill bo relativt billigt i fräsha och rena rum. Det är en bit från hamnpomenaden och alla restauranger (ca 5 min promenad) men det är absolut inte för långt (påvägen hem till hotellet på kvällen efter middagen var det kanske aningen jobbigt eftersom man var mätt och det faktiskt var uppförsbacke nästan fram till dörren).

 

22.8

Vilken dag! Vi steg upp tidigt, jag packade det sista medan M åkte och lämnade tillbaka hyrbilen, köpte båtbiljetter och bekräftade att båten mot Alonissos faktiskt gick från Skopelos stad och inte Agnontas (båtarna avgår oftast inte från Skopelos stad om det blåser får hårt). Idag hade vi tur eftersom båten faktiskt gick från stan! Ioannis körde oss från hotellet till hamnen kl 12, båten skulle nämligen avgå 13.20 och vi ville vara i tid. Vi satt i hamnen och njöt av vimlet i Skopelos stad medan vi väntade på båten. När kl. närmade sej 13.20 och vi inte kunde se någon båt var det ganska klart att båten var försenad. Vi väntade och väntade.  Åt glass, åt smörgås, drack litervis med vatten och läste i våra böcker. Klockan hann bli tre innan båten kom! Dit for den dagen, sade vi när vi äntligen gick på båten mot Alonissos.

 

I väntan på båten


Resan till Alonissos tog inte mera än 20 minuter. I hamnen letade vi efter personen vi hade haft kontakt med från vårt hotell Nina Pansion men kunde inte hitta henne. Vi frågade en gammal, grekisk dam om hon visste var Nina Pansion låg. Hon fattade nog inte riktigt och svarade: Nina? Nina padina? M och jag svarade då: Nina... Varpå hon upprepade: Nina? Nina padina? Och vi svarade igen: Nina... Sådär höll vi på en god stund innan vi hade hjärta att lämna damen i hopp om att hitta hotellet själva. Vi gick nån meter och sedan kom den gamla tanten igen fram till oss och pekade upp för en trappa och sade: Nina. Vi tackade och började gå upp för trappan i hopp om att vi den utlöjliga och skrattretande diskussionen till trots hade hittat vårt hotell. Och det hade vi!

 

Titta vilken underbar utsikt vi hade!

 

 

Vi installerade oss i rummet så snabbt som möjligt eftersom vi ville ta tillvara på det som fanns kvar av dagen. Vi klädde på oss badkläder och gick sedan till stranden. Stranden var fin och vattnet skönare än någonsin! Vi blev kvar på stranden hela dagen. På kvällen köpte vi boken Alonissos on foot (Bente Keller) och utforskade det lilla och pittoreska "centrumet". Vi åt på tavernan Flisvos, maten var riktigt god men det som nog lockade mest folk var servitören som var på pricken lik Orlando Bloom!


Vardag

Vardagen är här big time. Jobbar och står i, och när jag inte jobbar går vi på lägenhetsvisningar i Åbo. Det är dock troligtvis slut med det nu eftersom vi med 99 %´s säkerhet har hittat ett krypin åt oss. En perfekt trea vid ån. Den har egen bastu!

Nu ska jag plita ner del tre av reseberättelsen, det går lite trågt med den...

Moster Alexandra

Jag har blivit moster. Syster E och M.J i Sverige har fått en liten pojke. Snart åker vi dit och hälsar på och då får vi se honom för första gången (förutom på bilder då), längtar ♥.

Jakten fortsätter

Jakten på den perfekta lägenheter fortsätter. Den vi tittade på igår var tyvärr inte så trevlig och vi valde att inte ta den. Det var synd och skam eftersom jag skulle ha fått syster J till granne men jag vägrar bo i en sunkig lägenhet. Jag saknar min fina, fräscha Skövde-lägenhet och vill inte ha något som är sämre än den. Nåja, vi kommer ju ändå att bo nånstans i Åbo med gång- eller cykelavstånd till syster så det blir nog bra.

De lägenheter vi nu är mest intresserade av är treor på Itäinen Rantakatu. Det är dock inte bara vi som är intresserade av att bo med utsikt över ån... Hoppas det ordnars sej till vår fördel! En sak är iaf säker, jag flyttar inte före jag hittat en lägenhet som är precis som jag vill ha den.

Flytt

M och jag letar lägenhet i Åbo som bäst. Ska iväg på visningar imorgon och hoppas kunna flytta redan i oktober. Ska bli skönt att komma bort från ön och tillbaka till stan även om det är i en stad i fel land.

Weeds

Serien Weeds är jättebra! Se den om du inte gjort det! Så annorlunda, så underhållande, så bra!



Reseberättelse del 2

20.8

Steg upp tidigt för att åka till Agios Ioannis Kastri - Mamma Mia-kyrkan. Vi hade inga problem att hitta utan kunde lugnt köra ut till denna fantastiska klippa och kyrka. Vägen var ordentligt smal och vi sade många gånger hur glada vi var för att vi slapp möta någon. Vägen till Kastri var dock underbar och utsikten från den smala vägen utöver allt från byn Glossa till olivlundar och oändligt turkost hav var spektakulär. Jag skulle nästan våga påstå att detta var den vackraste sträcka vi körde


Påvägen till kyrkan


Framme!





En liten del av alla bilder vi tog... Både M och jag tyckte detta absolut var en av de vackraste platserna vi sett.

Efter besöket i Mamma Mia-kyrkan hoppade vi tillbaka in i vår patetiska hyrbil och körde mot Kastani, också det en av stränderna som användes i filmen Mamma Mia (ligger bredvid/i anslutning till Milia beach som vi besökt tidigre). Kastani var otroligt vacker och enligt mej en av de vackraste stränderna vi besökte på Skopelos. En lite mindre strand, inte så mycket folk och härligt vatten!

Kastani Beach


Vi simmade och solade här några timmar innan vi tog bilen till nästa strand; Limomnari. Denna strand var inte den bästa, men vattnet var obeskrivligt. Det var så underbart turkost att det är svårt att beskriva och att fånga det härliga på bild var det inte att tala om...

 

 

Limomnari (fotat från bilen, men denna bild visar tydligast det härliga vattnets färg.)


Efter dagen åkte vi hem till Stella Studios, duschade och fixade oss och begav oss sedan iväg ut för att ta oss till Ouzeria Anatoli, en taverna belägen högst upp i Kastro (som jag berättade om i första inlägget om vår resa). Vägen var lång men utsikten var fantastisk!

 

Uppåt!

Restaurangen var tyvärr en besvikelse. Betjäningen urdålig och menyn var väldigt fattig, det enda +:et var faktiskt utsikten. M och jag vände faktiskt om och gick tillbaka ner till hamngatan där vi hittade en mysig taverna med god mat.

Så gick den dagen.


Höstkväll till sjöss

Kvällen har tillbringats på böljan den blå.

Lillebror var fotograf

 

 


Mitt nya jag?

Min husliga sida är ännu efter semestern väldigt framstående. Igår bakade jag muffins och äppelpaj. Idag har jag lagat två kastruller äppelsylt samt lagat äppelmuffins. Gud, är detta mitt nya jag? Jag som bara trodde det var en fas :-)

lördag

Så va det lördag. Sov länge idag, veckans resande och jobbstart har visst tagit på krafterna :) Idag inga extra planer, behövs väl efter tre veckors full rulle. Tror jag ska göra lite äppelsylt, vi fick nämligen en hel kasse äpplen från M's mommo igår.

Reseberättelse del 1

17.8

Vårt plan gick från Arlanda kl. 07.30 men vi kom till flygplatsen redan den 16.8. Vi sov  på Rest&Fly i Sky City för att slippa stiga upp så jättetidigt på morgonen. Rest&Fly rekomenderas! Billigt, rent och fräscht.

Vi landade på Skiathos kl. 12 och tog genast efter att vi fått vårt bagage en taxi till hamnen där vi köpte biljetter till båten som skulle ta oss til vår första ö Skopelos. Båten gick kl. 14 så vi hann med resans första tzatsiki och grekiska sallad samt Mythos/vitt vin på restaurangen El Greco innan avgång. Mycket gott!

Vi kom fram till Skopelos ca kl. 15 och möttes upp av vår gubben vi hyrde rum av. Han körde oss till hotellet Stella Studios som f ö var ett väldigt mysigt och fint hotell. Rekomenderas! Vi packade upp lite och tog sedan våra badsaker och gick till stranden i Skopelos stad även om den inte är mycket att hänga i granen. Tog oss resans första dopp och somnade sedan sött på våra handdukar medan den grekiska eftermiddagssolen värmde oss. Underbara sol!

På kvällen utforskade vi staden och åt mat på restaurangen Nostos. Gott!


1.                                  2.

1. Har just landat i Skiathos. Efter biljettköp och innan lunch.
2. Påväg till Skopelos.



18.8

Vi vaknade rätt tidigt och åt sedan frukost på balkongen. Efter frukost gick vi iväg för att utforska den gamla delen av Skopelos; Kastro. Helt underbart! Ett myller av små vita hus med vackra balkonger och små gränder. Vart man än vände sej fanns det något man ville ta foto på men när vi nu har sett våra bilder har vi konstaterat att ingen gör denna underbara plats rättvisa. Vi gick omkring och förundrades i flera timmar tills det till sist helt enkelt blev för varmt.


Kastro

Efter Kastro tog vi badbåten til stranden Glisteri. En helt OK strand där vi simmade och solade till kl. 18 då sista badbåten gck tillbaka till Skopelos. På kvällen åt vi en lätt middag (hade ätit en rätt ordentlig lunch på tavernan på stranden) i form av gyros. Mycket goda! Efter maten gick vi och hyrde bil för tiden 19.8-22.8, kostade 150€.


Glisteri beach

19.8

Första dagen med vår hyrbil Daewoo Kalos. Vi kom iväg rätt bra om man bortser från ett litet missöde i en skitbrant backe där vi var tvugna att stanna för att släppa förbi en mastodontisk SUV och sedan inte fick bilen att orka upp för backen :-)

Vi försökte hitta en vägsträcka som lär vara väldigt, väldigt vacker men kom något fel och plötsligt var vi på en liten smal sandväg som inte ens var utmärkt på kartan. Vägen var så smal och krokig att det varken gick att backa eller vända om. Det enda vi kunde göra vara att köra rakt fram och hoppas på det bästa.


Den smala sandvägen från vilken vi såg väldigt vackra vyer.




Efter över en timme kom vi faktiskt ut till stora vägen varifrån vi sedan lätt kunde ta oss till dagens mål; Milia Beach (strand som är med i Mamma Mia-filmen). Mycket vacker strand med otroligt vackert vatten.










Milia beach


Efter några timmar på stranden körde vi hemåt men stannade i världens vackraste lilla fiskeby Agnontas.


















Agnontas


Påvägen tillbaka till hotellet körde vi förbi en skog som brunnit (2007?).



På kvällen åt vi som vanligt middag på taverna och strosade runt i de mysiga gränderna.



(Klicka på de små bilderna för att få dem större!)

Imorgon

Blev en lång arbetsdag och en kväll full av saker att göra så någon tid att sitta framför datorn och skriva reseberättelse har det inte funnits. Imorgon är en ny dag och då räknar jag med att få upp första del.

Nu natt. Jag är asatrött.

Tillbaka i verkligeheten

Tillbaka i Finland, tillbaka på jobbet. Kommer här på blogget att publicera en reseberättelse där jag berättar vad vi gjorde på vår undebara resa dag för dag och visar några av de 1000 bilder vi tog.

Första delen kommer redan senare idag.

RSS 2.0